Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryssland kräver ny Irakresolution

Ryssland begärde på tisdagseftermiddagen att FN:s säkerhetsråd ska fatta ett nytt beslut om Irak. Moskva anser en ny resolution behövs för att säkra det internationella deltagandet i återuppbyggnaden av Irak efter det USA-ledda kriget.
Som första europeiska land efter det anglosaxiska kriget mot Bagdad tar nu Ryssland ett FN-initiativ för att hindra att Irak för överskådlig tid förvandlas till ett amerikanskt lydrike. Ryssland är i dag berett att aktivt bidra till återuppbyggnaden av Irak, liksom flera andra europeiska stater, men Moskva tänker inte dansa efter Washingtons pipa. Slå fast åtgärder Den ryske utrikesministern Igor Ivanov gjorde detta helt klart vid en presskonferens i Moskva på tisdagseftermiddagen. Han sa att kvällens möte i säkerhetsrådet konstruktivt måste slå fast vilka åtgärder som bör vidtas för att säkerställa ordningen i landet. Rådet måste samtidigt ge besked om hur arbetet med återuppbyggnaden av landet ska påbörjas. I Ivanovs uttalanden ligger en knappt dold kritik av USA. Den ryske utrikesministern underströk också att världen behöver en ny FN-resolution för att skapa den nödvändiga lagliga grunden för arbetet med Iraks återuppbyggnad. Vill ena front Ryssland utgjorde tillsammans med Frankrike och Tyskland spjutspetsen i den europeiska vägrarfronten inför krigsutbrottet. Dagens krav är ett försök att åter ena denna front. Moskva ser med stigande irritation hur de amerikanska segrarna inte ens förmår upprätthålla ordningen i det erövrade landet, samtidigt som det amerikanska kapitalet med Washingtonregeringens hjälp försöker stycka krigsbytet.
Reinhard Krause, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".