Allen Stanford

Ny bedrägerihärva i USA

Uppdaterad 21:50
Ytterligare en misstänkt bedrägerihärva i USAs finansvärld håller på att rullas upp. En välkänd Texasmiljardär anklagas för att med falsk information ha lurat på investerare tvivelaktiga värdepapper för mer än åtta miljarder dollar, cirka 70 miljarder kronor.

Tidigt i morse lokal tid i Houston, Texas omringade polisen kontoret tillhörande bankprofilen Allen Stanford, ett femtontal medarbetare i finansinspektionen tog sig in i lokalen och säkrade bevis.

Myndigheterna anklagar Stanford för omfattande bedrägerier, han ska ha lockat investerare att satsa sammanlagt åtta miljarder dollar i hans bankcertifikat som påstods vara säkra och ge hög avkastning.

Men informationen var felaktig och pengarna investerades i stället i spekulativa objekt och det fanns ingen kontroll utifrån. Stanfords bank är placerad i skatteparadiset i Antigua.

Finansinspektionen säger att man nu tänker frysa Stanfords tillgångar för att säkra vad som går åt investerarna.

Stanford är en välkänd person i USA, inte bara som finansman utan också för att att han har stora intressen i idrottsvärlden.

De misstänkta finansbedrägerierna uppdagades i samband med att myndigheterna utrett en annan och än större härva, i december anklagades den förre chefen för Nasdaq-börsen i New York, Bernard Madoff, för bedrägerier i form av ett prymidspel omfattande 50 miljarder dollar.

Enligt polisen visade utredningen att Stanford hade satsat en del av pengarna just i Madoffs fond.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".