Expoordförande granskar polisattityder

Rikspolischef Bengt Svenson har gett Expos ordförande Charles Westin i uppdrag att studera attityder och beteende mot invandrargrupper hos bland annat Skånepolisen.

Charles Westin är professor och leder institutionen för forskning om internationell migration och etniska relationer vid Stockholms universitet.

Han är också ledamot av Migrationsverkets etiska råd, skriver TT.

Skånepolisen, som den senaste tiden varit föremål för stark kritik efter avslöjanden om flera främlingsfientliga yttranden, är en av de tre polismyndigheter som ska studeras av Charles Westin.

Rikspolischef Bengt Svenson säger dock till TT att Charles Westins uppgift inte är att granska de redan kända exemplen på felbeteenden eftersom de redan utreds av andra.

Charles Westin säger själv i en kommentar bland annat att det är viktigt att polisen, som en central samhällsfunktion, alltid agerar som företrädare för principen om människors lika värde.

Utredningen väntas vara klar under hösten 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".