Kinaambassadör tror att krisen vänder

Kinas tillväxt var nio procent under 2008. För första gången på flera år var därmed den kinesiska tillväxten inte tvåsiffrig. Kinas Londonambassadör Fu Ying säger att det här året blir tungt, men hävdar att den kinesiska regeringens stimulanspaket hjälper. 

– Kinas ekonomi har vuxit starkt, speciellt de senaste 10 till 20 åren, men framför allt under det sista kvartalet förra året påverkades ekonomin mycket av de globala svårigheterna, säger ambassadör Fu Ying.

Det är ganska ovanligt att en företrädare för Kina låter sig intervjuas om landets ekonomi. Ambassadören vill dock gärna framhålla att de kinesiska bankerna inte alls har så stora problem som många andra banker, till exempel i Storbritannien.

Hon hävdar också att den kinesiska regeringens stora stimulanspaket ger ekonomin en skjuts och att det finns en försiktig optimism.

– Vi ser en del rapporter om att företag ökar sin försäljning och börserna i Shanghai och i Shenzhen går bättre, säger hon och hoppas att tillväxten i år ska kunna hamna på åtta procent.

Nej, ambassadör Fu Ying säger att hon inte har hört att någon ifrågasätter de tillväxtsiffror som Kina brukar presentera. Hon kan inte förstå varför.

Men många ekonomer brukar vara skeptiska, till exempel  när vissa branscher redovisar försäljningsökningar med sådär 20 procent, samtidigt som till exempel industrins användning av elekricitet bara har ökat ytterst lite.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".