Hovrätten skärpte styckmordsstraff

Hovrätten skärpte på straffet för den 47-åring som dödade och styckade en Halmstadsbo i vintras. I tingsrätten friades 47-åringen från mordanklagelsen trots att han hade erkänt. Men hovrätten dömde på tisdagen mannen för dråp till nio års fängelse.
– Jag är mycket nöjd med hovrättens dom, säger åklagare Ingela Sörgård. Varför? – Därför att den ändrar helt och hållet tingsrättens ogillande och dömer nu alltså för dråp till nio års fängelse. Det blev en helomvändning. Hovrätten gjorde en helt annan bedömning än tingsrätten, som inte trodde på 47-åringens erkännande. Han var nämligen rejält berusad och hade bara fragmentariska minnesbilder av vad som hänt. Erkännandet var därför inte trovärdigt enligt tingsrätten. Mannen kunde ha erkänt eftersom han trodde att han var skyldig. 47-åringen dömdes därför bara för själva styckningen av Halmstadsbon. Två års fängelse blev tingsrättens dom. Men domen överklagades och i dag kom hovrättens dom som innebar en rejäl skärpning av straffet till nio års fängelse. Men hur kan två domstolar dra så helt olika slutsatser. En orsak är att hovrätten helt enkelt tror mer på 47-åringens egen berättelse om hur han först slog 22-åringen hårt och besinningslöst och sedan styckade kroppen. Hovrätten stödjer sig också på polisutredningen som visar på skador på 22-åringens döda kropp som stämmer överens med 47-åringens berättelse. Hovrätten tror också på 47-åringens uppgifter om att det hela började med självförsvar. Brottsrubriceringen blev därför dråp, inte mord. Den man som tillfälligt bodde i lägenheten där likdelar hittades dömdes för skyddande av brottsling till ett år och nio månaders fängelse.
Martin Johansson i samarbete med SR Halland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".