Gammal USA-kritik stoppade Schori

I USA uppmärksammas nu att Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori inte utnämndes till ny FN-chef i Kosovo. Bush-administrationen slår tillbaka mot personer och länder som inte stödde USA:s angrepp mot Irak, skriver den ansedda tidningen The New Yorker.
– Jag tycker att det är oerhört upprörande om detta skulle vara skälet. Det är skadligt både för FN och Kofi Annan, som då inte fritt får utse den som han tycker är lämpligast, och för EU, som enhälligt hade ställt sig bakom min kandidatur, säger Pierre Schori. Ännu flera veckor efter det att den förre chefen i Kosovo avgått har ingen ny utsetts. Pierre Schori ansågs av många som självskriven för jobbet, innan USA överraskande satte sig på tvären. Inofficiella förklaringar Den officiella anledningen till att USA inte vill se Schori som chef skulle ha varit att Sverige inte är med i NATO och att Schori inte har tillräcklig erfarenhet. Men den förklaringen ger Pierre Schori själv inte mycket för. Han har i stället fått en helt annan motivering från inofficiellt håll. – Jag drar slutsatsen av min egen situation och av vad jag har hört inofficiellt från olika håll och där åberopas just Sveriges ställningstagande i Irak och ända tillbaka till Vietnamkriget, säger Pierre Schori. Det är alltså inte bara Pierre Schoris och Sveriges hållning inför kriget mot Irak som ligger bakom USA:s motstånd. De inofficiella förklaringarna går enligt Schori så långt tillbaka som till 70- och 80-talen och Sveriges kritik mot Vietnamkriget. Värre konsekvenser nu På den tiden fick dock meningsmotsättningar inte samma konsekvenser som nu, säger Pierre Schori. Nu utsätts alla som tycker annorlunda än USA för en behandling som liknar den som vänstersympatisörer utsattes för under McCarthy-eran i 50-talets USA. Så var det inte förr, menar Schori. – Aldrig. Tvärtom har det varit ett gentlemannamässigt och respektfullt uppträdande. Från Vietnamtiden hade vi starka motsättningar, men där man inte var överens sa man att vi är överens om att inte vara överens. Man hängav sig aldrig åt någon typ av McCarthyism, säger Pierre Schori.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".