Skogsägarna drabbas hårt av bränderna

I norra Sverige kan den senaste veckans över hundra skogsbränder stå skogsägarna dyrt. Två miljoner kronor bara i skogsvärde är förstört och skog färdig att avverka har också gått till spillo. De senaste tre bränderna kring Sorsele, i Västerbottens län, är nu under kontroll.
Det är de största bränderna, vid Bygdeå norr om Umeå också. Men ändå är det långt tills faran är helt över. Långt fram i höst kan elden blossa upp igen, säger David Rönnblom vid Holmen Skog. – Ganska stor del av bränderna är på torvmark. När det är så torrt som det varit nu brinner det nedåt och går djupt. Där blir det varmt och så torkar det ännu mer och så brinner det ännu mer. – Vill det sig illa kan det vara en aktiv brand ända fram till dess att det börjar snöa. Vill det sig riktigt illa kan det brinna när det har kommit snö. Vad betyder det för er som skogsägare och företaget? – Dels vad vi har förlorat i värde, men sedan blir det också stora kostnader för att återbeskoga och eftersläckning. Bara skogsmarkvärdet är på två miljoner. Lönar sig inte att försäkra Två miljoner kronor bara i skogsvärde. Holmens Skog äger det mesta av den skog som brunnit vid Bygdeå, norr om Umeå. Så stora skogsbolag försäkrar inte sina skogar, för det lönar sig helt enkelt inte. Men de allra flesta mindre privata skogsägare har sina skogar försäkrade, en kostnad som de kan dra av. Klen skörd Bönderna däremot kan inte försäkra mot torka. Nu börjar det märkas att skördarna hos många bönder i framför allt Västerbottens län tar stryk av det långvarigt torra och heta vädret. Det säger Arne Lindström, LRF:s länsordförande, på Röbäckslätten i Umeå. – Det man ser närman tittar in i en havrekärna, där det normalt skulle finnas något nu, där finns det ingenting. – Det är ett havrefält som skulle ha varit knallgrönt och på väg att mata men nu vissnar det långsamt.
Pia Sjögren i samarbete med SR Västerbotten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".