Tjeckiskt ja till Lissabonfördraget

Underhuset i Tjeckiens parlament godkände i dag EU:s Lissabonfördrag. Det skedde med röstsiffrorna 125-61 och är ett avgörande steg för att Tjeckien ska ratificera fördraget.

Fördraget måste också godkännas av överhuset i det tjeckiska parlamentet. Det är en process som kan ta ytterligare några veckor eller månader eftersom högersenatorer kräver att Tjeckien först godkänner planen att stationera USA:s så kallade missilsköld i landet.

För att Lissabonfördraget ska träda i kraft måste det ratificeras av alla 27 medlemsländerna. Fördraget innebär en reformering av EU:s institutioner efter de senaste årens utvidning av unionen.

Irland har tidigare sagt nej till fördraget i en folkomröstning och där blir det en ny omröstning i september eller oktober, sedan irländarna fått försäkringar om att de inte behöver ge upp sin nationella beslutsrätt om skatter, försvar eller abortlagstiftning.

Fortfarande saknas också klartecken från Tyskland där parlamentet har sagt ja men där fördraget prövas i författningsdomstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".