Saddam Husseins söner har dödats

Saddam Husseins två söner Qusay och Uday har dödats av amerikansk militär i norra Irak. Det bekräftade den amerikanske generalen Ricardo Sanchez vid en presskonferens i Bagdad sent på tisdagskvällen.
Efter ett tips från en irakier stormade amerikanska soldater en villa i Mosul under tisdagen. En intensiv eldstrid bröt ut och fyra irakier dödades. Två av dessa har med säkerhet identifierats som Qusay och Uday enligt general Sanchez som är befälhavare för de USA-allierade styrkorna i Irak. Identiteten på de båda andra döda irakierna har ännu inte fastställts. Fyra amerikanska soldater skadades vid den sex timmar långa eldstriden. När nyheten spreds i Bagdad om att Saddam Husseins söner dödats firade många bagdadbor nyheten genom att skjuta i luften. Qusay och Uday har under flera år fungerat som mycket nära medarbetare och förtrogna till Saddam Hussein. De stod på plats nr 2 och 3 på USAs lista över eftersökta medlemmar av den störtade irakiska regimen. USA hade utfäst en belöning på 240 miljoner kronor för tips som kunde leda till att de båda kunde fångas eller dödas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".