Trögt för torsk i EU

Det går trögt med samtalen i EU om hur torsk och kummel i Västerhavet ska räddas. EU:s jordbruksministrar diskuterade på tisdagen ett förslag till återhämtning. Sveriges jordbruksminister Ann-Christin Nykvist vill att det ska gå mycket snabbare.
– Jag är orolig för att vi inte kommer till beslut och också för att vi inte tar ett tillräckligt radikalt beslut. Vi måste vara radikala när det gäller att bevara bestånden, för att kunna få ett lönsamt fiske. Minskade kvoter och färre fiskedagar Torsk- och kummelbestånden i Västerhavet hotas av utfiskning, och EU-kommissionen har därför föreslagit en återhämtningsplan, som bland annat innebär minskade kvoter och därför färre fångstdagar. Kommissionens förslag är bra, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist, men det tycker inte alla hennes kolleger. – Redan har jag hört en del röster vid bordet som är oroliga för att kommissionen går lite för långt i de här förslagen. Det är framför allt EU:s två största fiskenationer, Frankrike och Spanien, som är motspänstiga. Hoppas på beslut i år Kommissionens förslag går ut på att beståndet ska växa till sej under fem till tio år och Sverige hoppas att regeringarna kan enas före det här årets slut. I höst får jordbruksministrarna en rapport om fisketillståndet i Västerhavet och Nordsjön från Internationella havsforskningsrådet. Den kan bli av avgörande betydelse och Ann-Christin Nykvist hoppas att den också ska övertyga de mest motvilliga.
Ingmarie Froman, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".