Svenska sjukhus saknar blod

Det råder just nu stor brist på blod på flera sjukhus runt om i landet. Det visar en rundringning som Ekot gjort till några av landets största sjukhus. På flera håll är läget så akut att det kan bli problematiskt om det skulle inträffa en stor olycka.
– Det är nästan så att vi har lite pirr i magen när vi tittar på hyllorna här. Vi har köpt blod från Borås i dag. Det är på väg med taxi just nu. Men det hjälper ju bara för stunden här. Vi behöver alltså få in fler givare för att kunna bygga upp vårt lager igen, säger Margareta Karlberg, som är ansvarig för blodförrådet på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Att det blir brist på blod under sommaren är inte något ovanligt. Visserligen genomförs färre planerade operationer, men akutoperationerna är fler och dessa kräver generellt mer blod. Många bortresta Dessutom är många givare bortresta på semester. Det vackra vädret gör också att många glömmer bort att lämna blod. I exempelvis Jönköping försöker man därför aktivt att få tag i blodgivare. – Vi sitter här och försöker ringa och hoppas på att personerna är hemma och kan komma och lämna blod. Vi försöker också att kalla fler i de kallelser som vi skickar ut, säger Margareta Karlberg. Ekots rundrigning visar att det är brist på blod vid sjukhus i bland annat Stockholm, Skåne och Jönköping. I första hand försöker man sköta detta inom varje landsting, så att de sjukhus som har mer i lager kan ge till de som saknar. Dessutom skickas blod mellan de olika landstingen. Äventyrar säkerheten Trots dessa åtgärder är det problematiskt vid vissa sjukhus. I värsta fall kan detta äventyra patientsäkerheten. Det säger Ewa Lassén, som är tillförordnad enhetschef på Blodcentralen vid Norrlands Universitetssjukhus i Umeå. – Faran med detta är att vi kan känna att det blir otrevligt om det händer något akut. Någonting i semestertrafiken, en större olycka. Då kan det kännas att det är svårt att få fram tillräckligt med blod, säger Ewa Lassén. På Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg har man för första gången haft en aktiv kampanj innan semestern. Detta har givit resultat och där råder för närvarande ingen brist på blod.
David Svanberg i samarbete med SR Jönköping
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".