1 av 2
2009 blir krishanteringens år enligt Bildt. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Vill ha samtal med Hamas.

Bildt varnar för oförutsedda händelser

Regeringens utrikesdeklaration dominerades av att Sverige andra halvåret i år blir EU:s ordförandeland. Risken är stor för att verkligheten går ifrån det som finns i arbetsprogrammen sade utrikesminister Carl Bildt i regeringens utrikesdeklaration.

– 2009 kan mycket väl komma att bli krishanteringens år. Vi kan därför inte utesluta att vårt eget ordförandeskap i EU i stor utsträckning kommer att präglas av oförutsedda händelser, sa Carl Bildt.

Det märktes att det här var den sista utrikesdebatten före det svenska EU-ordförandeskapet. I utrikesdeklarationen nämns orden ”Europeiska Unionen” 35 gånger.

Men när Bildt talar om krishanteringens år innebär det att det Sverige satsar mest på, en internationelll klimatöverenskommelse, kan komma i skuggan av kriser som den i mellanöstern.

I debatten krävde också socialdemokraten Urban Ahlin att regeringen ändrar inställning till Hamas:

– Kan vi i dagens utrikesdebatt få reda på att Carl Bildt är intresserad av att samtala med alla beståndsdelar av den palestinska samlingsregeringen?

En fråga som inte fick något svar av Bildt som däremot i utrikesdeklarationen gjorde en markering mot Ryssland:

– Den ryska aggressionen mot Georgien och erkännandet av Sydossetien och Abchazien som självständiga stater utgjorde inte bara en kränkning av en stats territoriella integritet utan också ett slag mot den internationella rätt som utgör själva grunden för fredliga och stabila mellanstatliga relationer. 

Men en stund senare manade Bildt till ekonomiskt samarbete med samma Ryssland:

– Vi strävar också efter ett utvidgat samarbete med Ryssland. Förhandlingarna om ett nytt samarbetsavtal kommer att fortsätta

Tidigare har regeringen talat om svenskt deltagande i militäralliansen Natos snabbinsatsstyrka. Socialdemokraten Urban Ahlin var nöjd med hur det hittills gått med den frågan:

– I denna utrikesdeklaration står ingenting om svenskt deltagande i Natos snabbinsatsstyrka. Jag är glad över att det har funnits förnuftiga krafter i den här regeringen som har förstått att barnslig symbolpolitik för att visa närhet till Nato ska inte vara starkare än att se till att försvarsmakten har rimliga arbetsvillkor att arbeta efter, sa Urban Ahlin.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".