Israel anklagas för onödig grymhet

Den israeliska militären får nu hård kritik för stor grymhet i behandlingen av palestinier. Detta i en rapport från Israels ledande människorättsorganisation, Acri.
De israeliska soldaterna beskrivs i rapporten som rent sadistiska gentemot palestinier. Association of civil rights in Israel, Acri, menar att övergreppen som beskrivs inte varit militärt motiverade. Senaste året Rapporten beskriver övergrepp som gjorts under det senaste året, alltså det tredje året av våld mellan israeler och palestinier. Det är mest palestinier själva som lämnat underlag för rapporten. Det är framför allt vid gränsövergångarna till de palestinska områdena som människor trakasseras och förnedras. Till exempel rapporteras om en palestinier som fick den judiska davidsstjärnan inristad med kniv på sin arm av en israelisk gränssoldat. Acri anklagar också israelisk gränspolis och åklagare för att inte undersöka orsakerna bakom palestiniers död. Uppmärksammat fall Men ett fall där en palestinier dödats i år har faktiskt väckt stor uppmärksamhet i Israel. Det var en ung palestinsk man som hämtades av gränspolisen i Hebron, misstänkt för att tillhöra en militant grupp. Palestinierns familj följde efter gränspolisernas bil, som efter en stund kastade ut den unge mannen ur bilen, ihjälslagen. Det fallet ledde faktiskt till att gränspolisen fälldes.
Lena Bejerot, Jerusalem
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".