Får stanna i Sverige.

Guantánamofånge får stanna i Sverige

Den uiguriske flyktingen Adil Hakimjan från Kina, som suttit fängslad på Guantánamobasen, får uppehållstillstånd i Sverige. Det har Migrationsdomstolen i Stockholm beslutat.

Därmed gör domstolen ett undantag från principen om att flyktingar ska söka asyl i det första land de kommer till under sin flykt. Domstolen anser att mannen har ömmande skäl.

Hakimjan som greps i Afghanistan släpptes våren 2006 från fånglägret på Guantanámo tillsammans en grupp landsmän. De skickades dock inte tillbaka till Kina utan till Albanien, där de beviljades asyl efter förmodat hårda amerikanska påtryckningar.

I november 2007 begärde Hakimjan istället asyl i Sverige där han har bott hos sin syster som har uppehållstillstånd. Migrationsverket avslog hans ansökan, men nu ändrar Migrationsdomstolen det beslutet.

Uigurer som flytt hemlandet till Pakistan togs för talibansympatisörer och skickades till det amerikanska fånglägret i Guantánamo, men släpptes när det visade sig att de var oskyldiga.

Den muslimska folkgruppen, som utgör majoriteten i det autonoma Xinjiang i nordvästra Kina, har sedan länge varit utsatta för systematiska kränkningar som till exempel godtyckliga frihetsberövanden, hävdar Amnesty.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".