Förvaltningsjakt kan bli aktuell.

Länsstyrelser ska besluta om rovdjursjakt

Uppdaterad 17:40
Beslut om skyddsjakt på rovdjur ska flyttas över från Naturvårdsverket till länsstyrelserna, det kan bli tillåtet med ökad jakt på varg, men ingen varg ska planteras in i Sverige för att bromsa inaveln. Det är några av förslagen i tre utredningar om rovdjursförvaltningen från Naturvårdsverket.

Susanna Löfgren är chef för Viltförvaltningsenheten och säger så här om fördelarna med en regional förvaltning av rovdjuren.

– Vi tror att det är väldigt viktigt att de som bor i rovdjurstrakter kommer i kontakt med de som jobbar med de här frågorna, att man i högre utsträckning också kan bidra till ökad delaktighet, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.

Vad ser du för risker att det blir lokala påtryckningar, att man inom ett område kräver att få skjuta mer varg och att länsstyrelserna på det sättet får ett större tryck på sig?

– Jo, det finns de farhågorna, och visst det kan så ske. Ser vi att det skulle gå snett i ett län kan vi ta tillbaka ansvaret om det skulle behövas.

Den svenska vargstammen är svårt inavlad och härstammar i stort sett från tre vargar, som kom in i Sverige på 1980-talet. Naturvårdsverket har haft i uppdrag att undersöka om man ska plantera in vargar från öster för att öka den genetiska variationen. Men det säger verket nej till.

– Den här frågan är otroligt laddad, och redan i dag vill vissa delar av Sverige inte acceptera att vargstammen är en del av den naturliga faunan, det skulle riskera att ytterligare förstärka tron att vargen inte är en naturligt del av den svenska faunan, säger Susanna Löfgren.

Skyddsjakt är speciellt inriktad på rovdjur, som gör skada på tamdjur. Men utredningen förslår att man ska tillåta en så kallad förvaltningsjakt på varg utöver skyddsjakten.

– Det finns fortfarande en tillväxt i stammen, och om tillväxten fortsätter finns ett litet utrymme för förvaltningsjakt. Men det är ett litet utrymme vill vi påtala, säger Susanna Löfgren.

Vad tror du att följderna blir om de här förslagen sätts i verket?

– Vi bedömer att det kanske kan bli snabbare beslut, men vi tror inte att det blir fler beslut om skyddsjakt. Länsstyrelserna har precis samma lagstiftning som Naturvårdsverket och samma nationella mål att förhålla sig till.

Samerna är positiva till att besluten om att skyddsjakt flyttas över till länsstyrelserna.

– Jag tror att det är bra att beslutsrätten kommer ner till länsstyrelsen i och med att de har en bättre regional översyn över de rovdjur som är. Jag tror att vi får en snabbare och bättre hantering, säger Marita Stinnerbom från Vilhelmina Norra Sameby.

Naturvårdsverket säger ju nej till att vargar ska planteras in utifrån. I stället ska man underlätta naturlig invandring från öst:

– Varg är ett problemdjur i renhjordarna. Blir det en vandring från Ryssland genom Sverige ner till Värmland så kommer rennäringen givetvis att få problem.

Men Lars-Anders Baer, styrelseordförande i Sametinget skulle föredra inplantering framför spontan invandring:

– Sett från rennäringens synpunkt kanske det är mycket lättare att då administsrera och hantera om man hade tagit in nya gener till vargområdena söderut.

Thomas Sarri, Sameradion
thomas.sarri@sr.se

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".