Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige vill ha elkabel till Baltikum

Publicerat onsdag 18 februari 2009 kl 15.35
Kabel behövs när Ignalina läggs ner.

Sverige stödjer helt och fullt planerna på en elkabel över Östersjön. Det beskedet fick den litauiska premiärministern Andrius Kubilius när han på onsdagen besökte statsminister Fredrik Reinfeldt.

Som en del i avtalet om Litauens EU-medlemskap måste Litauen stänga stt kärnkraftverk i Ignalina, och enligt den litauiska premiärministern kommer landet att bli beroende av att importera elektricitet.

– Vi kommer att tvingas köra våra gasdrivna kraftverk som går på gas från Ryssland. Vi kan också importera el från Estland, och så har vi en Polenkabel, men polackerna själva har redan brist på el så vi kan inte få mycket därifrån, säger den litauiska premiärministern.

Litauen står alltså ganska snart inför stora problem att lösa sin energiförsörjning.

Kärnkraftverket i Ignalina, som är av samma typ som reaktorn i Tjernobyl som exploderade 1986, anses vara en säkerhetsrisk och ska enligt planerna stängas ner vid årets slut.

Men Litauen har bett EU-kommissionen om tillstånd att köra kärnkraftverket vidare för att få mer tid att lösa sin energiförsörjning. Dessutom har man bett om tillstånd att bygga en ny, modern reaktor på samma ställe.

En anslutning till den nordiska elmarknaden skulle på sikt kunna trygga energiförsörjningen och vara till nytta på båda sidorna av Östersjön, menar politikerna.

Som det ser ut just nu har Litauen och Lettland behov av att importera elektricitet, men i framtiden kan det också bli tvärtom. En stor vindkraftspark som planeras utanför den baltiska kusten skulle också kunna förse Sverige med ström.

Innan kabeln över Östersjön kan dras måste Litauen komma överens med sin granne Lettland om hur deras respektive elnät ska kopplas ihop med varandra, och hur stor andel respektive land ska ha i projektet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt gav inte heller från svensk sida några konkreta löften i dag.

– Av det skälet att det inte är vi som är parten. Jag vet att premiärministers träffade Mikael Odenberg på Svenska Kraftnät i går och diskuterade detta. Vi har också hela tiden sagt att det måste bygga på kommersiell grund. Det vill säga, den ska bära sina egna kostnader när den byggs.

Baltikumkabeln, som innebär att den nordiska elmarknaden utvidgas till att också omfatta Baltikum, har ett brett politiskt stöd i Sverige. Även Socialdemokraterna står till fullo bakom den, säger Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin.

– Socialdemokratin har alltid varit för kabeln för att binda ihop Baltikum med den nordiska marknaden, säger Mona Sahlin.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".