Tyskland vill kunna förstatliga bank

Regeringen i Tyskland vill ha möjlighet att förstatliga den hittills mest förlusttyngda banken, Hypo Real Estate. På onsdagen lade regeringen fram ett lagförslag. Förstatligande är att se som en sista utväg, sa finansminister Peer Steinbrück på en presskonferens i Berlin.

Det handlar inte om att öka statsinflytandet, utan om att säkra allmänna medel, sa Steinbrück. Den tyska regeringen vill inte låta Hypo Real Estate gå i konkurs. Den skulle dra med sig andra banker.

Därför har staten redan satt in garantier och kapitalstöd till Hypo Real Estate på 870 miljarder svenska kronor. För att stoppa det här flödet och sanera bankens finanser, vill tyska staten ha ägarinflytande.

Hittills har det inte gått att förhandla fram ett sådant, eftersom den nuvarande storägaren, en amerikansk investerare, inte vill sälja sina aktier till staten till nuvarande låga börskurs.

Det finns inga ideologiska skäl till lagförslaget, bara pragmatiska, försäkrade Peer Steinbrück på dagens presskonferens.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".