EU kan tvingas rädda nationer i kris

Den ekonomiska krisen förvärras för varje dag som går. Nu talar en del EU-länder inte längre bara om att rädda banker, nu är det hela nationer som måste skyddas.

Snart kanske det bara är en bokstav som skiljer länderna. För Irlands ekonomi håller på att bli så dålig att den i alla fall närmar sig Islands. Det är bakgrunden till att Tyskland skickar ut signaler om att de kan behöva gå in med pengar eller garantier till Irland.

Irland är landet som, för inte så länge sedan, beskrevs i imponerade ordalag som den keltiska tigern. Ekonomin var urstark, välståndet spreds och fick bland annat fastighetspriserna att skjuta i höjden.

Den bubblan har imploderat eller rasat samman och Irlands ekonomi blir alltmer utsatt. Irland har nästan fyra gånger så stort underskott i budgeten som EU:s regler tillåter. Det är bakgrunden till att Tysklands finansminister Peer Steinbrueck skickar upp signaler om kommande hjälp.

Krisen för Irland ger en rad obehagliga effekter. En är att räntorna för irländsk upplåning stiger i takt med att riskerna att låna ut dit höjs. Och högre räntor riskerar att förvärra krisen på Irland ytterligare.

Till råga på allt är Irland inte ensamt om att vara i kris. Spanien och Lettland är ett par andra dystra exempel.

Willy Silberstein, Bryssel
willy.silberstein@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".