Barack Obama
USA

Krispaket ska förhindra massvräkningar

I USA har regeringen presenterat sin plan för hur den amerikanska bostadsmarknaden ska stabiliseras. President Obama hoppas kunna förhindra att ytterligare flera miljoner tvingas bort från sina hem på grund av höga räntekostnader.

Mellan sju och nio miljoner amerikaner ska få hjälp att lägga om sina lån så att utmätning av deras hus ska kunna undvikas, sa president Obama när han presenterade regeringens nya recept mot bolånekrisen, en kris som redan tvingats miljontals amerikaner från hus och hem.

De amerikaner som använt de riskfyllda bolånen till att spekulera i husköp och sen förlorat eller såna som tog oansvarigt stora huslån, kommer dock inte att få hjälp, betonade presidenten.

75 miljarder dollar kostar satsningen, pengarna kommer till största delen från räddningsplan för finansindustrin som kongressen röstade igenom förra året, och förutom att rädda folk undan vräkning så är förhoppningen att satsningen också ska stabilisera priserna på bostadsmarknaden.

Problemen på bomarknaden har länge setts som en av grundorsakerna i den ekonomiska kris som USA just nu genomlider. Utmätningsvågen har gjort att många hus står tomma, priserna har därmed sjunkit, och många amerikanska husägare står nu inför det faktum att bolånet de äger är mycket högre än priset på bostaden.

Förutom den här satsningen ska regeringen Obama också tillföra bolånejättarna Fanny Mae och Freddie Mac, som garanterar en stor del av de amerikanska bolånen, 200 miljarder dollar i ett försök att få igång utlåningen för bostadsköp igen.

Många analytiker berömmer regeringens plan, men kritikerna menar att husmarknaden bara komma igång igen när efterfrågan på bostäder ökar igen, och för att den ska göra det, behöver bostadspriserna sjunka ytterligare istället.

Dessutom menar vissa ekonomiskt konservativa kritiker att planen bara kommer att göra att även framtida generationer uppmuntras att ta riskfyllda lån och leva över sina tillgångar.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".