1 av 2
Allt fler elstolpar i London. Foto: Maria Eksedler/SR.
2 av 2

Allt fler tankställen för el-bilen i London

I framtiden kommer sannolikt allt fler elbilar att rulla på våra vägar. I flera svenska städer är försök på gång med att installera särskilda elstolpar, där bilarna kan laddas. I London finns detta redan och till årskiftet kommer de att vara cirka 200 stycken.

– I stället för att tanka en gång i veckan med bensin eller diesel så var du än parkerar när du går på bio, teater eller kör till jobbet då pluggar du in, säger Calvey Taylor-Haw som  driver det företag som utvecklade och som tillverkar stolparna. 

I London finns ungefär 3 000 elbilar. Cirka 1 000 är olika transportfordon, omkring 2 000 är personbilar. De flesta är små, alltså ingenting för en stor familj, men det finns andra fördelar. Den som betalar uppemot 2 000 kronor för att delta i försöket slipper trängselavgifter, kan parkera gratis och ladda bilen utan kostnad på allt fler ställen.

– De första två stolparna testades i december 2007 nära Covent Garden och de fungerade väldigt bra. Nu finns det 40 stycken i London, berättar Calvey Taylor-Haw.

Och under de närmaste veckorna ska lika många till sättas upp. I slutet av året räknar han med att antalet är uppe i cirka 200 stolpar. Laddningsställen finns också i ett antal andra brittiska städer.

Elstolparna kostar uppemot 50 000 kronor att köpa och få installerade, men de kan bli billigare framöver.

- Vi exporterar nu till Tyskland, Holland och Sverige. Vi hoppas på Irland och har förfrågningar från USA och så snart efterfrågan ökar så kommer priset minska, säger Calvey Taylor-Haw på företaget Elektromotive.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".