Polsk läkare ger god förtjänst

Läkarbristen i landet kostar mångmiljonbelopp. Bara under de sista åren har ett projekt där läkare rekryterats från Polen kostat skattebetalarna mer än 110 miljoner kronor - och då är det ändå ett relativt billigt sätt att få tag på läkare.
Framtiden för branschen ser mer än ljus ut. Det säger Martin Ratz, vd för rekryteringbolaget Paragona. Att anlita bemanningsföretag, be personal att skjuta på semstrar och ställa in operationer är bara av några av de sätt som landstingen använt för att få personalens scheman att gå ihop men ansträngningarna har inte räckt till eftersom det inte finns tillräckligt med läkare, enligt regeringens nationella handlingsplan saknas femtonhundra läkare. Ytterligare ett sätt att avhjälpa bristen är att ta hit läkare från andra länder. Under de sista tre åren har närmare 300 läkare från Polen rekryterats till olika landsting i Sverige via Kalmena, ett bolag som landstinget i Kalmar och ENA-gruppen står bakom. Landstingen berättar vad för sorts läkare de vill ha, de intresserade läkarna får genomgå olika tester och sedan börjar en åtta månader lång utbildning i Warsava varefter de kommer till sitt landsting i Sverige med ett tre-årskontrakt. För varje läkare betalar landstingen 370 000 kronor, pengar som går till bolaget för rekrytering och språkutbildning. Jämfört med en hyrläkare som kostar runt 125 000 kronor i månaden är det ett relativt billigt alternativ varför 16 av Sveriges 21 landsting har anlitat Kalmena. Men Martin Ratz är övertygad om att det går att tjäna pengar även på bristen på sjuksköterskor och eftersom bristen inte bara finns i landstingen utan också i kommunerna borde det gå även där. Därför har det privata företaget Paragona bildats med sikte på fler bristyrken inom vården både i Sverige och exempelvis Danmark. Marthina Stäpel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".