Torkan pressar upp fruktpriser

I Italien räknar myndigheterna med att priset på frukt och grönsaker kan gå upp med så mycket som 25 procent i höst och vinter. Anledningen är att stora delar av skörden förstörs när det är så torrt och varmt. Gianfranco Maggi är frukt- och grönsaksodlare i Mezzano, alldeles vid floden Po i norra Italien.
– Ingenting mår bra i den här värmen. Åtminstone hälften av allt jag odlar kommer att torka bort. Det växer inte när jag inte kan vattna, säger Gianfranco Maggi, frukt- och grönsaksodlare. Han är en stor man i 50-års åldern. Svettdroppar täcker hans panna och han säger att mycket av det han odlar, som till exempel persikor, kommer att bli tre till fyra euro dyrare i år, runt 30-35 kronor alltså. Gianfranco Maggi sitter i skuggan utanför baren på piazzan i byn Mezzano, strax norr om floden Po i norra i Italien. Det 34 grader i skuggan, alldeles för varmt att jobba i den stekande solen på fälten. Här har ett 15-tal av traktens bönder samlats, alla män, för att svalka sig och umgås. Ferdinando odlar majs och han säger att problemet inte är att det är varmt nu, det är vid vana vid. Problemet är i stället att det var så varmt och torrt och maj och april. Det är det som ställer till det, menar han.
Therese Larsson, Mezzano, Italien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".