Verkstadsindustrin tror på bättre tider

Nergången inom verkstadsindustrin är över. Det säger Volvochefen Leif Johansson efter att Volvo på onsdagen presenterade en vinst på drygt två miljarder kronor.
– Jag tror att vi kommer se ökande maskininvesteringar i USA. Jag tror också att det finns en hel del rationaliseringsprojekt som kommer att driva investeringar för verkstadsindustrin i Europa. Till det kommer att det görs ganska stora investeringar i Östeuropa. Så vi borde vara på botten nu och inte kunna gå så mycket lägre, säger Leif Johansson. Fallande dollar och en vikande konjunktur har under en längre tid pressat den svenska verkstadsindustrin. Men i samband med att Volvo presenterade sitt resultat idag var budskapet från företagsledningen att botten är nådd. Det här är en bild som bekräftats även från andra håll inom verkstadsindustrin, där både Atlas Copco och Electrolux räknar med att efterfrågan framöver kommer att vara oförändrad eller öka. Lastbilstillverkaren, och Volvos konkurrent, Scania presenterade idag en vinst på 1,3 miljarder kronor för det andra kvartalet. Men Scaniachefen Leif Östling är mer försiktig än Leif Johansson när det gäller att bedöma efterfrågan under resten av 2003. För Volvos del var det framförallt lastbilsverksamheten som bidrog till resultatet, säger Leif Johansson. – Det har ju framför allt att göra med att vi nu ser positiva effekter av att vi köpte Renault och Mac trucks i USA och även den koreanska grävmaskinstillverkaren. Genom det har vi fått möjligheter att göra motorgenerationer som är mycket effektivare och har lägre kostnader, säger Leif Johansson, Volvos koncernchef.
Caroline Kiepels
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".