Måste byta bas.

USA blir av med flygbas i Kirgizistan

Parlamentet i Kirgizistan beslöt i dag att stänga USA:s flygbas i landet som haft en viktig roll för kriget i Afghanistan. USA försöker nu hitta alternativ vilket direkt kan komma att påverka de svenska trupperna i Afghanistan.

USA har uppmanat Kirgizistan att ändra sig, men i dag beslöt parlamentet nära nog enhälligt att stänga den amerikanska flygbasen i landet. Nu återstår bara att presidenten undertecknar beslutet.

USA betalar för lite pengar i hyra, sägs det, dessutom har det blivit stora inrikespolitiska kontroverser kring basen. Och ytterligare en faktor kan vara påtryckningar från Ryssland som inte gärna ser att USA har någon militär närvaro i det före detta Sovjetunionen.

Flygbasen har haft en viktig funktion bland annat för att transportera in förnödenheter till de amerikanska trupperna i Afghanistan och att basen nu stängs innebär ett stort avbräck för USA. Det blir extra allvarligt eftersom Pentagon just nu planerar en stor förstärkning av sina trupper. Häromdagen beslöt president Barack Obama att skicka ytterligare 17 000 soldater till Afghanistan och fler väntas senare i år.

Allvaret förstärks av att USA och Nato har haft stora problem med sina viktigaste försörjningslinjer. De går genom Pakistan, men på senare tid har lastbilskonvojerna allt oftare angripits av talibanerna. Också av det skälet försöker USA nu hitta alternativa vägar att få in sina förnödenheter.

Ryssland har redan sagt ja till att släppa igenom icke-militär utrustning och kan diskutera att upplåta sitt territorium också för militära leveranser. USA har även pratat med Kazachstan, Tadzjikistan och Uzbekistan, alla länder norr om Afghanistan.

Om en större del av USAs och Natos utrustning i fortsättningen anländer norrifrån istället för genom Pakistan kommer de då att passera genom eller gå nära det område där de svenska trupperna i Afghanistan är placerade. Det kan direkt påverka deras säkerhet. Risken är att en del av de anfall som nu genomförs mot transporterna i Pakistan kan omdirigeras till norra Afghanistan.

Natos försvarsministrar möts idag i Polen för att bland annat diskutera just situationen i Afghanistan. USA trycker på för att även andra länder ska förstärka sina trupper där. Men i många europeiska huvudstäder är man tveksam eftersom man är rädd för att trupperna på hemmaplan blir för uttunnade.

Storbritannien väntas därför föreslå att det skapas en stående Nato-styrka för Europa på 3 000 soldater som ska kunna sättas in vid någon kris här så då är det fritt fram att skicka soldater till Afghanistan. Tanken är också att lugna olika öst- och centraleuropeiska länder inför risken av militära aktiviteter från Ryssland.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".