Trolig premiärminister.

Nationaliststöd ger Netanyahu övertag

Israels högerledare Benjamin Netanyahus chanser att bli landets näste premiärminister såg ut att öka betydligt i dag efter att ultranationalisten Avigdor Lieberman ställde sig bakom Netanyahu som regeringsbildare.

Lieberman vars parti kom på tredje plats i valet har varit något av en joker i valet där Tzipi Livni och Kadimapartiet fick ett enda mandat mer än Likud och Benjamin Netanyahu.

Avigdor Liebermans utspel i dag gör det näst intill otänkbart att Israels president Shimon Peres ger Tzipi Livni uppdraget att bilda ny regering, trots att hon fick flest röster i valet.

Spekulationerna har hela tiden gått i riktning mot Benjamin Bibi Netanyahu eftersom högerblocket i parlamentet Knesset är större än centervänsterblocket. Men antalet möjligheter och oheliga allianser på den spretiga politiska kartan i Israel är stort och det var inte uteslutet att Livni skulle kunna bilda regering med stöd av till exempel Lieberman.

Men nu när Benjamin Netanyahu ser ut att vara den trolige regeringsbildaren är den stora frågan om det bli en högerregering eller en bred koalitionsregering. Ett av Avigdor Liebermans villkor för att ge Netanyahu sitt stöd var just att det skulle bildas en bred koalitionsregering, något Netanyahu också önskar, även om han avvisat tanken på att dela makten med Tzipi Livni, vilket Kadima föreslagit.

Men Netanyahu väntas försöka undvika en högerregering. Han vill varken bli beroende av de små högerpartierna eller orsaka onödiga spänningar med den nya amerikanska administrationen.

I stället har han hoppats få med sig både Arbetarpartiet och Kadima i en nationell samlingsregering, där möjligen Ehud Barak skulle kunna sitta kvar som försvarsminister och Tzipi Livni som utrikesminister.

Det återstår att se om Kadima och Arbetarpartiet är lika förtjusta i den tanken. Från båda partier kommer signaler om att de snarare kommer att välja att gå i opposition. Kritiker har varnat Livni för att bli Netanyahus Colin Powell, det vill säga en hökaktig regerings mjuka ansikte utåt.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".