2009 och 2010 kommer att bli besvärliga år på arbetsmarknaden. Arkivfoto: Bertil Ericson/Scanpix.
Arbetsförmedlingen:

En miljon jobb måste tillsättas

I år och nästa år kommer bli två tuffa år på arbetsmarknaden med stigande arbetslöshet och minskad sysselsättning men sedan ljusnar det. Arbetsförmedlingen bedömer att en miljon rekryteringar kommer att genomföras under både 2009 och 2010.

På arbetsförmedlingen på Sveavägen i Stockholm var Jesper Stridsberg på plats för att söka jobb som snickare och han är hoppfull:

– Jag tror att det kommer att bli högkonjunktur i byggbranschen igen bara de får in lite stora jobb.

Har du jobb just nu?

– Ja i två månader till hos Peab, sedan får jag skaffa mig ett nytt.

Köerna ringlade sig långa inne på Arbetsförmedlingen när företag inom snickeri, VVS och fastighetsskötsel sökte folk. Krisen slår hårt mot jobben och enligt Arbetsförmedlingens egen analys blir 2008 och 2009 tuffa år där antalet sysselsatta minskar med 145 000 och arbetslösheten ökar inom de flesta yrken. Men samtidigt väntas situationen inte bli lika allvarlig som under krisen på 90-talet. Och Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på arbetsförmedlingen är hoppfull:

– Trots att det är dystert på arbetsmarknaden så händer det saker hela tiden. Det är viktigt att satsa på utbildning framöver även om det nu kanske ser mörkt ut att få jobb i ett utbildningsyrke. Det tar tid att utbilda sig och man måste våga titta framåt.

På längre sikt är det de som har specialistutbildningar, inom data, hälsa och sjukvård och liknande som får det enklast att hitta jobb spår Arbetsförmedlingen. Och data är också den enda yrkesgrupp där antalet jobb väntas blir fler i år. Tuffast blir det inom transport, bygg och anläggning och tillverkning inom industrin. Och nu förbereder sig Arbetsförmedlingen inför krisen.

– När det gäller de som har varslats hittills har det inte kommit så många än utan nu handlar det om att se till att vi får fram ännu fler praktikplatser och att vi kan möta de grupper som kommer. I första hand handlar det om att ta tillvara de jobb som finns på annan ort, säger Lena Liljebäck, biträdande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".