Extramiljoner för rätt vård åt psyksjuka

Uppdaterad 15:40
Regeringen har nu beslutat om hur en del av extrapengarna till psykatrin ska användas. Under tre år satsas 75 miljoner kronor för att stärka tillsynen av socialtjänsten så att personer med psykiska problem ska få rätt vård.

Hjälpmedelsinstitutet får 45 miljoner kronor under tre år för att utveckla men också öka kunskapen om vad det finns för hjälpmedel för personer med psykisk sjukdomar och besvär. 

– Alla vet att det finns bra hjälpmedel för den som är blind eller hörselskadad men just på det här området finns det en stor okunskap, säger socialminister Göran Hägglund.

På Hjälpmedelsinsitutet i Stockholm har man byggt upp en lägenhet med specialanpassade produkter för dem med psykiska funktionshinder, till exempel ett täcke, fyllt med små bollar, som är tyngre än ett vanligt täcke, och kan vara mycket effektivt för den som har stora sömnsvårigheter. Nu vill regeringen öka kunskapen om vilka hjälpmedel som finns. Men också att det utvecklas nya hjälpmedel på området.

Regeringen har ju lovat 2.7 miljarder kronor extra till psykiatrin under en treårspersiod. Före jul fick Arbetsförmedlinngen och Försäkringskassan besked om pengar. Nu får alltså Hjälpmedelsinstitutet del av extrapengarna.

Regeringen bestämmer sig också för att tillsynen av socialtjäsnten måste bli bättre och lägger 75 miljoner kronor på det. Jan-Olof Forsén på Riksförbundet för social och mental hälsa välkomnar så klart pengarna till psykiatrin, men är orolig att pengarna ska försvinna in i svarta hål när nu både landsting och kommuner kommer att gå mot svårare tider.

Dessutom tycker han att regeringen ännu inte har tagit tag i en av de alltra viktigaste frågorna, nämligen att granska hur det ser ut på slutenvårdsavdelningarna, där det enligt honom ofta är överbeläggningar.

– Det är det värsta man kan råka ut för, en överbelastad slutenvårdsavdelning. Det ger sådana skador och problem som ingen vill ha och det leder i sin tur till att man inte söker sig tillbaka frivilligt, säger Jan-Olof Forsén, ordförande i Riksförbundet för social och mental hälsa.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".