Privatbilismen har glesats ut under de senaste månaderna. Arkivfoto: Krister Larsson/Scanpix.

Vägtrafiken minskar i lågkonjunkturen

Trafiken på de svenska vägarna minskar tydligt. Enligt Vägverkets senaste siffror är den den största nedgången på många år. Den tunga trafiken minskar mest, med nästan fyra procent på ett år, en direkt följd av lågkonjunkturen.

– Vi upptäckte att vi hade en avmattning i trafikökningen i somras och den har accentuerats och det måste ju beror på att hjulen i industrin inte snurrar lika snabbt, säger Gunnar Tunkrans, biträdande avdelningschef på Vägverket.

Har du varit med om sådan här pass kraftig minskning tidigare?

– Nej, inte på månadsbasis.

Trafiken på de svenska vägarna har ökat konstant år sedan den förra krisen i början av 1990-talet.

Det har bitvis handlat om kraftiga ökningar, men under andra halvåret i fjol bröts den trenden och den senaste månaden handlar det istället om en riktigt tydlig nedgång.

Under januari rörde sig om en tvåprocentig nedgång av trafiken jämfört med för ett år sedan. Historiskt sett ses det som mycket.

Det innebär nästan en kilometer mindre körning per dag för varje svensk bil.

Mest märks det för den tunga trafiken som tappat nästan fyra procent.

Enligt Vägverket är det ett direkt kvitto på att nedgången i industrin nu fått genomslag även i transporterna. Samtidigt tycks även privatpersoner ha dragit ner på sitt bilåkande.

Några andra orsaker än just konjunkturen har i alla fall Gunnar Tunkrans svårt att se.

– Jag kan inte se något annat. Bensinprisets påverkan har diskuterats, men just nu har vi relativt låga bensinpriser, så det är inte det som kan vara orsak till att både personbilar och lastbilar körs mindre. Den tunga trafiken är ju inte direkt beroende av bensinpriset på samma sätt, utan där det är ju konjunkturen som styr, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".