Åklagare Håkan Roswall.
Pirate Bay-målet

Irriterad stämning vid rättegången

Under Pirate Bay-rättegångens fjärde dag förhördes Fredrik Neij och Gottfrid Svartholm Warg, de två som anses vara grundarna av The Pirate Bay. Stämningen mellan parterna i målet var tidvis irriterad vid förhören. 

Försvarssidan ansåg vid ett par tillfällen att åklagaren ställde för ledande frågor.

– All information i förhöret kommer från åklagaren. Så får det inte gå till, sa försvarsadvokaten Per E Samuelsson under förmiddagens förhör med Fredrik Neij.

Även under förhöret med Gottfrid Svartholm Warg klagade försvarssidan på att åklagaren ställde för ledande frågor.

Stämningen var tidvis irriterad och rättens ordförande fick flera gånger under dagen bryta in och tillrättavisa parterna i målet.

I förhören togs bland annat upp om Gottfrid Svartholm Warg var medveten om att upphovsrättinnehavare hade klagomål på The Pirate Bay. Gottfrid Svartholm Warg menar att han kände till det, och att han även besvarat klagomålen.

– Vi har hela tiden sagt att de ska ta kontakt med användaren som har lagt upp torrentfilen, sa Svartholm Warg, som anser att verksamheten är en förmedlingstjänst, och att The Pirate Bay inte har något ansvar gentemot upphovsrättsinnehavarna.

Musikbolagens ombud, Peter Danowsky, bad Gottfrid Svartholm Warg att redogöra för en undersökning som Pirate Bay påstår sig ha gjort. Undersökningen visar, enligt Svartholm Warg och Neij, att Pirate Bays innehåll till största del inte leder till upphovsrättsskyddade verk. 

Den tilltalade ville dock inte svara närmare på hur undersökningen är gjord då han själv inte har utfört den, men sa att undersökningen kommer att tas upp senare under rättegången.

Gottfrid Svartholm Warg sa även, likt Fredrik Neij, att han inte skulle ha deltagit i The Pirate Bays verksamhet om den ansågs vara olaglig. De båda menar att de genom ett juridiskt ombud fått klartecken om att verksamheten var laglig.

Innan dagens förhandlingar avslutades öppnade åklagaren för att han eventuellt kommer att komplettera med nytt material.

Imorgon kommer de återstående två som är åtalade att förhöras, Peter Sunde och Carl Lundström.

Patrik Lange
patrik.lange@sr.se
Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".