Oppositionen

Energisamtal måste upp på partiledarnivå

Uppdaterad 18:34
Oppositionen kräver att energisamtalen lyfts till partiledarnivå. Samtalen har efter första träffen för ett par veckor sedan förts på lägre politisk nivå och oppositionen vill nu ha en ändring. Men Ola Alterå, statssekreterare på näringsdepartementet, och som hittills hållit i samtalen för regeringen, säger nej. 

Efter regeringens uppgörelse om bland annat kärnkraften för ett par veckor sedan bjöds oppositionen in för att se om en blocköverskridande överenskommelse kunde nås. Samtalen har hittills förts på lägre politisk nivå men Socialdemokraterna säger nu att det inte kan fortsätta.

– Jag tror att det är viktigt att vi lyfter upp förhandlingarna på partiledarnivå så att vi får prata med alla fyra borgerliga partier. Jag beklagar den korta tidplan som finns till förfogande, säger socialdemokraternas Tomas Eneroth, som är vice ordförande i näringsutskottet.

Men oppositionen får alltså nej i sin begäran och Ola Alterå menar att oppisitionen lite får skylla sig själva efter att varken Mona Sahlin eller Lars Ohly kom till det första mötet.

– Vi talar om att Sveriges regering bjuder in oppositionspartierna, och vi har gjort det till högsta nivå, till partiledarna, och de tyckte inte då att det var tillräckligt viktigt. Men den inbjudan kvarstår, säger Ola Alterå.

Och då är också Maud Olofsson och Andreas Carlgren beredda att komma?

– Det utgår jag ifrån. Eller, så är det, säger Ola Alterå.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".