Nytt avhopp från Aktiepararnas ledning

Konflikterna inom organisationen Aktiespararna verkar fortsätta. Hans Tson Söderström lämnar nu ordförandeposten i Aktiespararna efter två år. Enligt Aktiespararnas valberedning har han inte fullt stöd från medlemmarna för att stanna kvar som ordförande.

– Förutsättningen för att vara ordförande för Aktiespararna var för min del att det fanns en enighet bakom mitt namn och nu har jag fått besked om att det inte finns en sådan enighet längre och då menar jag att då är förutsättningarna för mitt ordförandeskap borta, säger Hans Tson Söderström.

Vad tror du att det beror på att det inte finns någon sådan enighet?

– Det kan man ju spekulera om. Det finns många starka viljor i styrelsen och vi har ju ett ganska stort antal ärenden att hantera framöver. Vi har ett vd-skifte där vi just står i begrepp att rekrytera en ny vd.

Det bör ligga många frågor på Aktiespararnas styrelses bord. Så sent som i december lämnade Elisabeth Tandan jobbet som vd efter bara två år, orsaken var att hon och styrelsen var oeniga om strategin inför framtiden.

Nu styrs organisationen av den tillfällige vd:n Günther Mårder.

Inte bara de interna bråken har skakat organisationen. Under 2007 gjorde Aktiespararna en förlust på 15 miljoner kronor efter skatt, fjolårets resultat är ännu inte känt.

Dessutom har organisationen tappat många medlemmar de senaste åren.

Nu föreslår valberedningen att Johan Flodström, som idag är vice ordförande, tar över ordförandeklubban.

– En av frågorna är naturligtvis att få balans i vår ekonomi och den har ju tagit stryk av den svåra finanskris vi lever i. Vi måste ha balans i ekonomin för att kunna vara starka och oberoende också i fortsättningen.

Det verkar ju har varit ganska turbulent på Aktiespararna den senaste tiden. Hur ska du göra för att lugna organisationen?

– Det kanske är en mediebild att det har varit turbulent och jag vet inte om den är korrekt. Vi är en stor organisation med 70 000 medlemmar så det är klart att det finns många uppfattningar, säger Johan Flodström.

I den nya styrelsen som ska väljas på stämman i slutet av mars finns också Lars Milberg med. Han fick under uppmärksammade former sparken i slutet av 2005 efter en konflikt om bland annat hans kandidatur till vd-posten. Men nu ska den stridsyxan tydligen vara begravd.

Louise Andrén Meiton
louise.andren.meiton@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".