IAEA:

Iran anrikar uran i långsammare takt

Iran har märkbart dragit ned på takten i sitt program för att anrika uran, säger det internationella atomenergiorganet IAEA i en ny rapport.

Enligt rapporten finns det nu vid den iranska kärnanläggningen bara omkring en tiondel av de 50 000 centrifuger som har planerats. Men Iran har heller inte levt upp till FN:s krav på full insyn när det gäller farhågorna att Iran utvecklar kärnvapen.

IAEA-chefen ElBaradei sa tidigare i veckan att man bedömer att den inbromsade utbyggnaden är resultatet av ett politiskt beslut och inte av tekniska problem.

Samtidigt säger IAEA att de tidigare funna spåren av uran vid en bombad anläggning i Syrien troligen inte härrör från israeliska missiler, som sköts mot området 2007.

IAEA kritiserar Syrien för att inte ha hjälpt till att nå klarhet i

vad den anläggning används till, som Israel bombade. Anläggningen hade uppförts med nordkoreansk hjälp vilket fått omvärlden att dra slutsatsen att det rörde sig om en kärnreaktor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".