Bilköpare luras på skattepengar

Många bilhandlare tjänar stora pengar på att inte betala tillbaka bilskatt till kunder som byter in sin bil. Inge Gustavsson på Motormännens riksförbund i Kronobergs län har många gånger fått samtal från bilkunder som gått miste om skattepengar.
– Ja, det händer att folk hör av sig för de känner sig lite lurade. De har betalat skatt för sin bil och så byter man bil och får en räkning på ny skatt från den dagen man fick bilen, säger Inge Gustavsson, Motormännens riksförbund i Kronobergs län. Inte fått tillbaka skatt En bilägare kan exempelvis nyligen ha betalat in bilskatten på 2 000 kronor. Efter bara en månad kanske bilägaren bestämmer sig för att byta in bilen och köpa en ny bil. Efter en tid kommer då ett inbetalningskort på bilskatt för den nya bilen, trots att bilägaren inte fått tillbaka skatten för den första bilen. Då är det dock redan för sent att få tillbaka pengarna eftersom köpekontraktet på den nya bilen redan är underskrivet. Skatt för två bilar På bara en månad har då bilägaren betalat in skatt för två bilar, utan att få ett öre tillbaka. Bilhandlaren har däremot fått tillbaka skattepengarna när denne ställt av bilen hos Bilregistret. Titta igen Inge Gustavsson är noga med att påpeka att långt ifrån alla bilhandlare lurar sina kunder på det här sättet. Han uppmanar dock alla som byter in sin bil att titta igenom kontraktet ordentligt innan det skrivs under. – Går man till en seriös bilhandlare så gör de så att de tar faktiskt upp skatten som en tillgång på bilen och skriver det på köpekontraktet så att man får tillgodoräkna sig det värdet. Det är väldigt renhårigt gjort. – Om detta inte görs måste man tala om för bilhandlaren hur man vill ha den här summan hanterad. Man begär till exempel att man ska få pengarna tillbaka eller att han drar av den summan som rabatt när man i övrigt är överens om priset, säger Inge Gustavsson, ordförande för Motormännen i Kronoberg.
Therese Gabrielsson, SR Kronoberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".