1 av 2
Amerikansk narkotikapolis (DEA) vaktar närmare två ton kokain. Foto: Marta Lavandier/Scanpix
2 av 2
Expresidenterna César Gaviria, Colombia, Fernando Cardoso, Brasilien och Ernesto Zedillo, Mexiko. Foton:Scanpix
Latinamerika

Expresidenter vill legalisera droger

Tre latinamerikanska förre detta presidenter hävdar att kriget mot drogerna måste förändras i grunden. Efter 25 år av misslyckanden kräver de nu en ny strategi. För första gången talar politiker på hög nivå om legalisering som en väg framåt.

– Det är inte första gången det talas om legalisering, men det har aldrig tidigare hänt att politiker av det här rangen tagit upp frågan, säger Leon Valencia, kolumnist i Colombias största dagstidning El Tiempo.

Det rör sig om Fernando Cardoso från Brasilien, Ernesto Zedillo från Mexico och César Gaviria från Colombia. Tre män som står över alla misstankar och som själva har djupa erfarenheter av kriget mot drogerna.

Det var till exempel under Cesar Gavirias tid som president som den mest kände av alla colombianska knarkkungar, Pablo Escobar, dödades.

De tre presidenterna konstaterar att det krig mot narkotikahandeln som inleddes för 25 år sen har misslyckats.

Trots att miljontals hektar kokaodlingar har utrotats, trots att mängder av knarkkarteller har krossats, trots att gränsbevakningen förbättrats, produceras och exporteras mer kokain idag än då.

Knarkpengarna håller igång inbördeskriget i Colombia. Knarkmaffiorna i Mexico har blivit ett hot mot själva staten. I Brasilien är knarkbossar kungar i många favelas, de brasilianska kåkstäderna i storstädernas utkanter, dit polisen inte ens kommer in.

De tre tidigare presidenterna skriver:
– Vi måste bryta alla tabun och diskutera alla möjligheter om inte våra samhällen slutligen ska stå som dom verkliga förlorarna.

– En legalisering av vissa droger är en väg. Den är inte lätt. Men kanske nödvändig.

Leon Valencia håller med.

– En legalisering skulle rena politiken, säger han, den skulle spara oss mycket våld och tragedier och bidra till att få ett slut på social marginalisering.

- Det vore ett intelligent och rationellt val. Men, säger León Valencia det är bara möjligt om Barack Obama tar sig an saken, utan USA är alla beslut i den här riktningen meningslösa.

Lars Palmgren, Bogotá
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".