Sambaskolan Rocinha övar.

Många rån i samband med karnevalen

I Brasilien hålls karneval i helgen men det betyder inte bara fest för alla tillresta. 51 turister har rånats i Rio de Janeiro sedan i onsdags. Två av dem rånades av militärpoliser i en polisbil.

I Rio de Janeiro i Brasilien är det karneval i helgen. Och trots ekonomiska kriser tycks det bli publikrekord med 719 000 tillresta karnevalsbesökare mot 705 000 förra året. Men för några blev det inte mycket karnevalsstämning.

Sju män beväpnade med granater knivar och gevär bröt sig till exempel in på ett vandrarhem höll minst 34 gäster som gisslan i en timme och rånade dem på pengar, kameror och pass.

Sedan i onsdags har 51 turister blivit rånade. Två av dem var engelsmän som säger sig ha blivit rånade av poliser, uppger det brasilianska medieföretaget Globo.

Staden Rio de Janeiro räknar med intäkter på 4,5 miljard kronor på karnevalen.

Men den ekonomiska krisen har ställt till det för sambaskolorna som varje år lägger ner tiotals miljoner på evenemanget, bara en av de 12 bästa skolorna har fått en sponsor.

Men designern på Kolibri-skolan som vunnit två år i rad, säger till Reuters att han menar att det är bra för karnevalstågen att tänka om för karnevalen hade blivit en slav under lyxen och nu måste kreativiteten få utrymme.

Karnevaler hålls i flera brasilianska städer förutom Rio de Janeiro, bland annat Salvador och Olinda i nordöstra delen av landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".