Sluta provocera manade Clinton Nordkorea.

Clinton talar klartext till Nordkorea

USA:s utrikesminister Hillary Cinton riktade i dag en skarp maning till Nordkorea att ”upphöra med sina provokationer” och återvända till förhandlingar för att avsluta sitt kärnvapenprogram. Clintons Asienresa är ett uttryck för att Asiens globala betydelse växer.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton var frän i tonen när hon fördömde Nordkorea för ”provokationer” den senaste tiden. Hon uppmande landet att återuppta förhandlingar och avstå från en aviserad avskjutning av en ny raket, en raket som kan vara kapabel att nå USA:s territorium.

Hillary Clinton uttalade sig i samband med sitt besök i Sydkorea, det senaste stoppet i hennes första utlandsresa som utrikesminister, en resa till Asien som illustrerar världsdelens växande globala betydelse.

Det är också en resa som är ägnad att försöka förbättra USA:s image i omvärlden. Clinton har under de tidigare stoppen i Japan och Indonesien betonat att USA inte har alla svar, utan att hon är i regionen också för att lära och lyssna.

Den nya amerikanska ledningen ser Nordkoreas kärnvapenprogram som ett av de mest akuta problemen. Hillary Clinton sa i dag att det kompliceras ytterligare av osäkerhet kring vem som kan efterträda den rapporterat sjuklige diktatorn Kim Jong-Il.

Clinton sa att Sydkoreas demokrati och välstånd står i skarp kontrast mot det kommunistiska Nordkoreas fattigdom och diktatur.

Tidigare under sin resa, i övervägande muslimska Indonesien, möttes Clinton av enstaka demonstrationer, men överlag av entusiasm och värme. I en intervju i en musikkanal för ungdomar hyllade Clinton också Indonesien som en av de mest lovande demokratierna:

Clinton gjorde en 600 mil lång omväg från Japan, Korea och nästa destination Kina för att besöka Indonesien, och det tolkas som att Obama-administrationen ser Indonesien som en potentiellt ny viktig allierad.

Obama tillbringade fyra år som barn i dess huvudstad Jakarta, men viktigare än så: Indonesien är världens folkrikaste muslimska land och den tredje största demokratin. Nu verkar det som att Sydostasien och särskilt Indonesien kommer att få mer amerikansk uppmärksamhet framöver.

Nils Horner, Melbourne
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".