Dollarsäkring kostar LKAB tre miljarder

Det statliga gruvbolaget LKAB gör en förlust på tre miljarder kronor, efter att ha valutasäkrat sina dollarintäkter i somras. LKAB trodde att dollarn skulle försvagas, men den har stärkts kraftigt.

Med facit i hand var det ingen bra affär, konstaterar LKABs ekonomidirektör Leif Boström:

– Jämför man med dagens dollarkurs med den dollarkurs vi har säkrat så är det en klar skillnad.

Vad säger du om beslutet om valutasäkring?

– I dag hade det varit trevligt att inte ta det beslutet men vid det tillfället var det brätt beslut att ta eftersom man förutspådde att dollarn skulle gå ner mot fem kronor. I dagsläget är det väldigt enkelt att säga att det inte blev så.

Statliga LKAB producerar järnmalm i kronor och säljer i dollar. Precis som många andra bolag brukar gruvföretaget säkra dollarkursen i förväg. Det är ett sätt att trygga inkomsterna om dollarn skulle sjunka mycket i värde.

Man låser valutan på tre, sex eller tolv månader. De inkomster man säkert vet att man får in låser man till 100 procent, mindre säkra låser man bara till en del. Att säkra valutan kan vara ett sätt att jämna ut risken för valutaförändringar. Försvagas kronan sjunker intäkterna, stärks kronan däremot stiger intäkterna.

I somras kostade en dollar omkring sex kronor, sedan dess har den blivit över 40 procent dyrare.

LKAB låste i somras dollarkursen för en stor del av 2009 års inkomster. De åtta miljarder svenska kronor som LKAB då säkrade skulle med dagens höga dollarkurs ha varit värda elva miljarder kronor. LKAB har alltså hittills gått miste om tre miljarder kronor.

– För oss är dollarkursen central, oerhört viktig. Det är en direkt inverkan på den intäkt vi får ut i svenska kronor i slutändan, säger LKAB:s ekonomidirektör Leif Boström.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Magdalena Martinsson SR Norrbotten magdalena.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".