Kallas Minimadoff.

Miljardär bakom ny pyramidsvindel i USA

Utredningen kring ytterligare ett enormt finansbedrägeri i USA fortsätter och miljardären Allen Stanford misstänks nu också ha bedrivit ett slags pyramidspel och svindlat till sig motsvarande 70 miljarder kronor.

Han har redan kallats för Minimadoff, miljardären Allen Stanford, som nu enligt tidningen Wall Street Journal utreds för att på ett liknande sätt som finansmannen Bernard Madoff, bedrivit ett enormt så kallat ponzischeme. Ett sådant bedrägeri innebär att folk betalar in pengar till påhittade investeringar med löften om hög avkastning.

Det var i tisdags morse som den amerikanska finansinspektionen SEC beordrade en genomsökning av Stanfords kontor i Houston Texas. SEC:s misstankar handlar om att han via sin bank, placerad i skatteparadiset Antigua, genom just falska löften om hög avkastning, ska ha lyckats svindla till sig motsvarande 70 miljarder dollar:

– Jag är chockad, jag insåg inte omfattningen av problemen, säger en före detta anställd hos Stanford till CNN.

Finansinspektionen har haft ögonen på Stanfords verksamhet i några år, men blev mer övertygad om att något inte stod rätt till när Stanfords affärer visade sig ha vissa förgreningar till Bernard Madoff, finansmannen i New York som misstänks ha bedrivit ett ponzischeme värt motsvarande 400 miljarder dollar.

Stanford har varit försvunnen sedan i tisdags, men återfannns i går i en liten stad i delstaten Virginia där han sades leta efter en advokat.

Stanfords företag har många och stora kunder i Antigua, Mexico och Venezuela där nu kunder desperat försöker rädda sina tillgångar. Han bidrog bland annat med 250 000 kronor till Barack Obamas presidentvalskampanj, en summa som presidenten nu gett till välgörenhet.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".