Får en miljon dollar i pris.

Domingo får första Birgit Nilsson-priset

I dag offentliggjordes det nyinstiftade Birgit Nilsson-prisets förste pristagare. Det blir den spansk-mexikanske operasångaren Plácido Domingo, som får priset på en miljon dollar, världens största musikpris inom den klassiska genren.

Birgit Nilsson och Plácido Domingo sjöng tillsammans för första gången i New York på The Metropolitan Opera den 15 februari 1969 i en matinéproduktion av Tosca, alltså nästan exakt 40 år sedan.

Och i dag avslöjades att tenoren som sjungit 130 olika roller, fler än någon annan tenor i världshistorien, stod nedskriven som första vinnare i det förseglade kuvert som den år 2005 avlidna världssopranen Birgit Nilsson, lämnat efter sig.

Därför var Plácido Domingo mycket tagen när han fick beskedet från the Birgit Nilsson Foundation i går, säger dess ordförande, professor Rutbert Reisch.

– Han var extremt tagen, väldigt emotionell och rörd. Eftersom hon var något av en förebild för honom tidigare i hans karriär och eftersom han beundrade henne enormt, samt känslan av att få bekräftelse från någon av hennes standard, säger professor Rutbert Reisch.

Rutbert Reisch är inte förvånad över valet, han säger att de båda hade mycket gemensamt i sitt yrkesmässiga närmande till musiken.

Plácido Domingo själv kommer att ta emot priset under en ceremoni i Stockholm i slutet av året.

Nästa pristagare som kommer delges vartannat eller vart tredje år framöver kommer att utses av en internationell jury.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".