"Att rädda Opel går inte utan uppoffringar", säger facket. Foto: Martin Meissner/Scanpix.

Opels fack hoppas på statliga stödpengar

I Tyskland arbetar ledningen för den europeiska delen av General Motors tillsammans med Opels ledning och facket på Opel på en framtidsplan. Den ska vara klar inom ett par veckor och den är en förutsättning för att tyska staten ska hjälpa till med pengar.

Opel är inte akut hotat på samma sätt som Saab, men chansen att rädda Opel är liten, säger till exempel den förre ordföranden för de tyska socialdemokraterna Kurt Beck.

– Det är ändå en chans och den ska vi utnyttja, säger Kurt Beck.

Och ordföranden för Opelfacket Klaus Franz säger att det inte kommer att gå utan uppoffringar.

Facket förbereder sina medlemmar på sämre tider. Allt är tänkbart, också lägre löner, är den fackliga hållningen.

Men frågan om nya ägare för Opel överskuggar alla andra, när GM nu antytt att försäljning av bolagets europeiska del är tänkbar.

Alternativet med ett fortsatt sammanhållet GM Europa, alltså inklusive Saab och Vauxhall, har varit på tal också i Tyskland. Men det går inte att hitta en tysk analytiker som tror att det alternativet skulle intressera någon investerare. Däremot att Opel ensamt skulle kunna ingå i ett nytt sammanhang.

Och nu spekuleras det friskt i att BMW eller Mercedes borde ta över Opel och på så vis få in småbilar på modellprogrammet. Eller att kinesiska biltillverkare skulle bli nya Opelägare, eller indiska Tata, som redan köpt Jaguar och Landrover. Att Opels återförsäljare, eller de anställda på Opel, skulle bli nya delägare, är andra förslag.

Tyska staten lär få första budet, när Opels framtidsplan är klar inom ett par veckor.

Då ska regeringen och de delstater där Opel har sina fabriker avgöra om de är beredda att ge statliga kreditgarantier.

Det blir aktuellt bara om prognosen för Opel är god har förbundskansler Angela Merkel sagt.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".