Karin Mattsson Weijber vill att Malmö ändrar sig.
Riksidrottsförbundet:

"Ändra beslutet om Davis Cup-matchen"

Uppdaterad 17:20
Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber vill nu att Malmö stad omprövar sitt beslut att spela Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel inför tomma läktare. Hon anser att beslutet togs på politiska grunder.

– Om det hade varit av rent säkerhetsmässiga bedömningar då hade jag förstått det, för det måste man naturligtvis ha respekt för. Men i det här fallet verkar det uppenbart att det har varit en bedömning där man från politiskt håll har använt sig av idrotten som verktyg eller som slagträ och det tycker jag är helt oacceptabelt.

I onsdags tog fritidsnämnden i Malmö beslutet att Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel den 6 till 8 mars ska spelas utan publik.

Anledningen till det är enligt nämndes ordförande, socialdemokraten Bengt Forsberg att man inte kan garantera säkerheten.

Inför matchen mot Israel väntas stora demonstrationer i Malmö. En kampanj för att få matchen stoppad har startats och från politiskt håll har flera röster höjts för att Sverige på grund av kriget i Gaza inte borde ha något sportsligt utbyte med Israel.

Bakom kravet att stoppa matchen ställer sig bland annat Vänsterpartiets ledning, SSU, Socialdemokraternas kvinnoförbund och kommunstyrelsens ordförande i Malmö, socialdemokraten Ilmar Reepalu säger att han personligen anser att matchen inte bör spelas.

Det är uttalanden av den här typen som enligt Karin Mattsson Weijber visar på att frågan blivit politisk och hon vill nu att beslutet att spela utan publik ska omprövas.

– Om det är så att det stämmer att man har valt att använda idrotten som ett redskap då tycker jag att man ska ompröva det, säger hon.

Men hör inte idrott och politik ihop?

– Idrott och politik kan höra ihop, men idrott och partipolitik hör aldrig någonsin ihop.

Riksidrottsförbundet utgångspunkt är att Sverige ska ha sportsligt utbyte med andra länder oavsett deras politiska system och oavsett om landet har diplomatiska förbindelser med Sverige eller inte.

Enda gången en bojkott kan komma på tal är om landet skulle vara utsatt för sanktioner beslutade av FN, EU eller den svenska riksdagen.

Fritidsdirektör Bo Sjöström i Malmö säger att man tagit sitt beslut baserat på den information man fått av polisen om säkerhetsläget och både fritidsnämndens ordförande Bengt Forsberg och Ilmar Reepalu försäkrar att beslutet är fattat på säkerhetsmässiga grunder och inte på politiska som Karin Mattsson Weijber antyder.

– Vi driver ingen utrikespolitik från Malmö kommun. Det har vi inte rätt att göra. Det är därför vi försöker genomföra den här matchen på ett betryggande sätt, så hon vet nog inte vad hon uttalar sig om egentligen eller också går hon på hörsägen och det kanske man ska akta sig för om man är ordförande för Riksidrottsförbundet, säger Ilmar Reepalu.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

I samarbete med SR Malmö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".