F-kassan kritiseras av Riksrevisionen

Försäkringskassan får återigen kritik. Hos tre av tio långtidssjukskrivna struntar myndigheten att utreda om den sjukskrivne skulle kunna ha ett annat arbete, om det inte går att gå tillbaka till sitt ursprungliga, enligt en undersökning från Rikrevisionen.

– Det fungerar inte som det är tänkt, säger riksrevisor Karin Lindell, som har gjort utredningen.

Enligt Riksrevisionen så fullgör inte Försäkringskassan sin uppgift att se om den sjukskrivne har arbetsförmåga. I första hand ska eventuella åtgärder syfta till att gå tillbaka till det gamla jobbet.

– När de möjligheterna är uttömda är Försäkringskassan skyldig att pröva mot hela arbetsmarknaden, alltså om en person kan få ett annat jobb hos en annan arbetsgivare. Och i närmare 30 procent av fallen gör man inte det.

Enligt Riksrevisionen gör det att folk är sjukskriva onödigt länge och inte får möjlighet till kunna försörja sig själva genom ett annat arbete.

Eftersom sjukförsäkringen är mer förmånlig än arbetslöshetsförsäkringen så har den enskilde inte mycket att tjäna på en prövning om ett annat arbete kan vara ett alternativ, om det åtminstone till en början skulle innebära arbetslöshet.

Riksrevisionens granskning gäller perioden fram till den första juli förra året. Det som har förändrats sen dess att det nu finns en tidsgräns på ett halvår inom vilken prövningen om ett annat arbete skulle vara en lösning ska vara gjord.

Socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson säger till ekot att Riksrevisionens kritik speglar förhållandena med de gamla reglerna och menar att flera förändringar nu redan är på gång som ska rätta till bristerna.

Men eftersom Försäkringskassan redan tidigare var skyldig att göra en prövning mot hela arbetsmarknaden så talar enligt Riksrevisionen bara lite för att det snabbt skulle kunna bli bättre.

– Konsekvensen av detta blir ju att personer blir klar i sjukförsäkringssystemet, sannolikt för resten av livet, istället för att få chansen att få ett annat arbete och få en yrkesidentitet, säger riksrevisor Karin Lindell.

– Om du har möjlighet att arbeta så kan du ju få arbetslöshetsförsäkring även m du inte får ett jobb. Det är sämre för den enskilde än sjukförsäkring. På det sättet är incitamenten för en sjukskrivne att fortsätta att vara sjukskriven, säger Karn Lindell.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".