Hemmabyggboom ger fler vattenskador

Vattenskador har blivit en av de största utgifterna för landets försäkringsbolag. Förra året betalade fyra av landets största försäkringsbolag ut närmare 5 miljarder kronor i ersättning för vattenskador. Renoveringsivern, eller den så kallade ”Timelleffekten”, kan vara en bidragande orsak, tror Thomas Olsson på Trygg Hansa.
– Det byggs väldigt mycket just nu. Det är lite grand av en trend att man ska bygga om i egen regi, och det säljs mycket byggmaterial på byggvaruhus, säger Thomas Olsson. – Man får mycket förebilder från tv att bygga med kakel och klinkers. Det är en del känsliga material man använder, säger Thomas Olsson, som arbetar med hus- och hemförsäkringar på Trygg Hansa. 5 miljarder Kostnaderna för vattenskador har ökat kraftigt för försäkringsbolagen. Förra året betalade Trygg Hansa, IF, Folksam och Länsförsäkringar ut närmare 5 miljarder kronor i ersättning för sådana skador. Att jämföra med ungefär en och en halv miljard i slutet på åttiotalet. När det gäller villaförsäkringar är vattenskador den största kostnaden för Trygg Hansa, före brand, stöld och inbrott. Dyra reparationer En av anledningarna till att det ofta blir dyrt att reparera en vattenläcka är att vattnet lätt sprider sig i väggar och golv. Man blir tvungen till stora arbeten för att komma åt alla skador. Och även om bostadsägaren är försäkrad kan det ändå bli dyrt att få skadan reparerad. – Utöver den självrisk man har, som ofta är förhöjd för läckage i badrum, så drabbas man av åldersavdrag. Det innebär att man får ju inte nya tätskikt om man har gammalt badrum, utan i regel får försäkringstagaren skjuta till en del pengar själv, säger Thomas Olsson. Krav kan skärpas Det pågår diskussioner i försäkringsbranschen om hur man ska kunna minska kostnaderna för vattenskador. Några sätt är upplysning och skadeförebyggande råd till försäkringstagarna. Men Thomas Olsson tror också att man i framtiden kommer att ställa hårdare krav på försäkringstagarna att arbeten är fackmässigt utförda, och att man använt godkända material. – Det finns ju naturligtvis en risk på sikt, om den här utvecklingen fortsätter, att man måste begränsa eller strama åt försäkringsskyddet, säger Thomas Olsson på Trygg Hansa.
Max Carlgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".