USA visar bilder på döda bröder

USA har beslutat att offentliggöra bilder på kropparna av Saddam Husseins dödade söner Uday och Qusay. Det meddelade den amerikanske försvarsministern Donald Rumsfeld sent på onsdagskvällen.
Avsikten är att den irakiska befolkningen verkligen ska tro på att de är döda. Samtidigt har USA:s militär nu fått börja svara på frågor om varför de sköt ihjäl bröderna och inte tog dem till fånga. Det var inte nog med att hänvisa till tandkort eller till att fyra före detta höga irakiska politiker identifierat Uday och Qusay Hussein. Många vanliga irakiska medborgare var fortfarande inte övertygade om att de verkligen var döda. Därför, för att undanröja allt tvivel, kommer USA att offentliggöra bilder på de döda kropparna. Det meddelade försvarsminister Donald Rumsfeld sent på onsdagskvällen. Han sa att det kommer att ske snart, men inte exakt när. Svårt beslut Det här har inte varit ett helt lätt beslut att fatta. Det strider mot vad som är brukligt inom den amerikanska krigsmakten. Det har också diskuterats om det strider mot olika internationella konventioner. Washington säger dock att det är nödvändigt för att få slut på ryktesspridningen. Först när irakierna ser att bröderna är döda kommer de att tro på att Hussein-regimen är borta för alltid. Parallellt med det här har nu, efter den första dagens jubel i USA över att Uday och Qusay dödades, ledande politiker och militärer också börjat få förklara varför Hussein-bröderna inte togs till fånga i stället. Valde själva Det var inte den amerikanska militären som valde att skjuta bröderna, sa försvarsminister Donald Rumsfeld. Det var de som var inne i huset som valde det själva genom att göra motstånd. Enligt den amerikanska arméns version möttes soldaterna av en skur av kulor första gången de försökte gå in i huset. Fyra av dem skadades. Även andra gången blev soldaterna beskjutna och först då sattes tyngre vapen in. Genom att bröderna dödades har USA gått miste om möjligheten att få värdefull information och det blev också omöjligt att ställa dem inför domstol. Kan ha skjutit sig själv Frågan är också om de två över huvud taget kunde tänka sig att ge upp frivilligt. Enligt en obekräftad uppgift har en av dem såna skador att det kan tyda på att han skjutit sig själv.
Sten Sjöström, Washington
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".