Migrationsministern:

Inte troligt att ta emot Guantánamofångar

Nästa vecka möts EU:s migrationsministrar för att diskutera om EU-länderna ska ta mot frigivna Guantánamofångar. I dag har riksdagens EU-nämnd diskuterat frågan och den negativa linjen gäller fortfarande, säger migrationsminister Tobias Billström.

– Om de här fångarna inte utgör några säkerhetsrisker för USA, då är det inga problem att överföra dem dit. Om de skulle vara säkerhetsrisker, varför skulle då andra länder göra något i det här läget, säger migrationsminister Tobias Billström. 

Betyder det att du kommer att säga nej till den förfrågan som kanske kommer på nästa migrationsministermöte?  

– Det är så att alla förfrågningar som riktas till mig kommer jag att hänvisa till de handläggande myndigheterna, i den här frågan migrationsverket, säger Tobias Billström.  

Är det inte så att den frågan som kommer till er på mötet är väl om länderna är villiga att ta emot fångar, kan du då bara hänvisa frågan vidare? 

– Jag kommer inte att vara ensam om detta. Sverige är inte det enda landet som ser legala problem med att hantera den här frågan, säger Tobias Billström. 

Men EU-länderna är inte eniga. Litauens utrikesminister har till exempel sagt att Litauen är redo att börja förhandla om att emot före detta Guantánamofångar. 

Men den svenska regeringen fortsätter alltså att ha motsatt inställning. Billströms uttalande kan också ses som ytterligare ett negativt svar till USA:s ambassad i Stockholm som två gånger frågat svenska utrikesdepartementet om inte Sverige kan ta emot Guantánmofångar. 

När frågan i dag diskuterades i riksdagens EU-nämnd fick Billström starkt stöd. Det var bara vänsterpartiet och miljöpartiet som inte stödde regeringens linje. 

Att migrationsdomstolen häromdagen tyckte att en före detta Guantánamofånge skulle få stanna i Sverige trots att Albanien var det land USA skickat honom till, det innebär inte på något sätt att isen är bruten, förklarar Tobias Billström. 

– Förstår jag saken rätt så pågår det en rättsprocess i den här frågan där migrationsverket har överklagat beslutet till migrationsöverdomstolen, som ju skapar praxis i de här frågorna. Det är ju helt i linje med hur lagstiftningen är tänkt att fungera. Någon is som är bruten vet inte jag av, säger Tobias Billström. 

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".