Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Långa väntetider för äldre och handikappade

Många äldre och handikappade tvingas vänta i över två år för att få hjälp av kommunen med särskilt boende, ledsagare eller kontaktperson. Regeringen tillsätter därför en utredning om de långa väntetiderna.
– Problemet för den enskilde är att inte få den omsorg och det stöd som man behöver, trots att kommunerna har sagt att man ska få det. Så kan vi inte ha det. Därför vill vi ta reda på varför och vad vi kan göra för att rätta till det här, säger barn- och familjeminister Berit Andnor. Det kan ta uppemot två år av väntande för äldre och handikappade för att få det stöd de har rätt till enligt socialtjänstlagen och, LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. Det skriver barn- och familjeminister Berit Andnor och socialminister Lars Engqvist på torsdagens debattsida i Dagens Nyheter. Beslut verkställs inte Problemet är att kommunerna beslutar om att ge stödet, men sedan verkställs inte besluten. Väntetiderna är orimligt långa. Av de som väntade på särskilt boende enligt LSS får mer än två tredjedelar av dem som får ett positivt besked vänta på hjälpen i mer än ett halvår. Av de som väntar på en kontaktperson som kan hjälpa dem ute i samhället har 40 procent väntat i mer än två år. Ministrarna anser att det här är orimligt långa väntetider. De menar därför att behovet av en skärpt lagstiftning nu måste utredas. Från kommunernas sida anser man dock att kostnaderna för den här typen av rättighetslagstiftning har skjutit i höjden de senaste åren. Kommunerna har därför rest krav på att staten helt ska ta över ansvaret. Håller inte med Barn- och familjeminister Berit Andnor vill dock inte gå med på att kostnaderna för hjälp till äldre och handikappade har ökat specifikt. – Kostnaderna för kommunerna ökar även inom andra områden. De ökar inte mer inom detta område. Men kommunerna behöver antagligen bistånd för att underlätta och förbättra sin planering inom det här området, säger Berit Andnor.
Anna Torgnysdotter
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".