Filippa Reinfeldt, landstingsråd i Stockholm. Foto: Marc Femenia/Scanpix.

Moderaterna vill ändra sin sjukvårdpolitik

Moderaterna är på väg att ändra inriktning på sin sjukvårdspolitik. Partiet vill överge den tidigare betoningen på privatdriven vård. Istället ska partiet uppmärksamma patienternas rättigheter och ojämlikheten inom sjukvården.

Det framgår av en rapport inför partistämman i höst som tagits fram av en arbetsgrupp under ledning av Filippa Reinfeldt som är moderat landstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Som patient beror det på var man bor i Sverige i dag, om man ska få rätt till den bästa behandlingsmetoden. Och det är inte att erbjuda en rättvis och jämlik sjukvård.

Hur ska patienten kunna få möjligheter att ställa krav?

– Ja dels vill vi att vi sak ha mer av information, mer utav öppna jämförelser, mer av kvalitetsjämförelser mellan olika vårdgivare och mellan landstingen i Sverige och publikgöra det här för patienterna runt om så man vet hur skillnaderna ser ut, säger Filippa Reinfeldt.

Enligt henne handlar det också om att stärka patienternas rättigheter, genom att införa en patienträttighetslagstiftning, där patienten kan ställa krav på att få de bästa behandlingsformerna och läkemedelsbehandlingarna.

Den moderata vårdpolitiken ska inte längre driva frågan om vem som ska äga vården. Istället vill partiet lyfta fram frågan om individens rättigheter säger Filippa Reinfeldt. Det blir partistämman i höst som avgör om förslaget antas.

En patient ska ha rätt att kräva den mest effektiva medicinen även om det är dyr och även om landstinget sagt nej.  Filippa Reinfeldt är delvis självkritisk. Hon är själv ansvarig för landets största landsting i Stockholm. Hon tycker att ojämlikheten mellan patienter i olika landsting är det mest uppseendeväckande i svensk sjukvårdspolitik.

– I dag är det så att landsting, trots att Socialstyrelsen utfärdar rekommendationer om vilka läkemedelsbehandlingar som kan finnas, så kan landstinget fatta beslut om att man inte vill erbjuda patienterna den behandlingsformen. Det är något som väldigt många, inte minst patientorganisationer, lyfter fram som en väldigt orättvis ojämlikhet inom sjukvården i dag. Det är ett väldigt stort bekymmer, säger Filippa Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".