Poliser mobbar civilanställda

Civilanställda inom polisen utsätts för mobbning av uniformerade kollegor. Orsaken är en konflikt som bottnar i att poliserna ogillar att civila utreder brott.

En utredning har föreslagit mer makt till de civila brottsutredarna, men polisfacket har i sitt remissvar skrivit att de civila saknar kompetens, vilket lett till trakasserier.

– Jag talade med en utredare i veckan som till exempel berättade att någon anonym person hade stoppat in remissvaret i hans postfack, och då hade strukit under vissa delar i skrivelsen med färgpenna,  berättar Jeffrey Hamberg från fackförbundet Jusek berättar om trakasserierna.

– Budskapet var ju då att utredningsarbete tar poliser hand om! 

Ekot har tidigare berättat om den konflikt som finns inom polisen, mellan uniformerad och civil personal.

Sedan en utredning föreslagit att de civilanställda ska kunna utreda fler brott, har det framkommit flera fall av trakasserier. 

Ett annat exempel är från 2007. Polisförbundet i Västra Götaland skickar då ut ett internt brev. I brevet finns en fejkad platsannons som riktar sig till de civila utredarna. Där står med ironisk ton att ”polisväsendet söker dig som inte kan utbilda dig till polis”. Annonsen säger också att man kan tjäna mer pengar än en polis trots att man har mindre utbildning.  

Ekot har pratat med en civil utredare som inte vill ställa upp på band men som berättar om hur hon har blivit kränkt. 

– Jag har ju upplevt påhopp från fackliga representanter och från poliskollegor, om att jag saknar det polisiära tänket. Att man inte kan läsa sig till allt, att man blir en bra utredare först när man åkt radiobil, bland annat. 

Ulrika Herbst är chef för Rikspolisstyrelsens polisavdelning. Hon tar avstånd från mobbningen. 

– Nej, det är inte okej att vara så här mot arbetskamrater. Det är inte okej att vara så mellan civilanställda eller mellan poliser. Vi ska respektera varandra och vi måste inse att vi inte alltid själva är de enda som kan lösa saker och ting. Vi är beroende av andra och annan kompetens för att vi ska klara uppdraget, säger Ulrika Herbst vid Rikspolisstyrelsen. 

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se 

Erika Sjöö
erika.sjoo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".