Mediejätte tappar kunder

Den amerikanska mediejätten AOL Time Warner redovisade i går sin rapport för andra kvartalet i år. Men trots vinst under andra kvartalet och utsikter om ökad vinst under resten av året så har koncernen problem med att behålla sina internetkunder.
AOL Time Warner är världens största medieföreta. Inget inom det breda området media är främmande för bolaget. Det har i år tjänat pengar på säljande framgångar som filmen Matrix reloaded, teveserien Sopranos och skivartisten Madonna. Och för andra kvartalet redovisar AOL Time Warner en vinst på 1,1 miljarder dollar mot 396 miljoner förra året. Men marknaden lät sig inte luras. Det var till stora delen engångsinkomster, framför allt från försäljningen av en tevekanal och en uppgörelse med Microsoft om internetprogram. AOL Time Warner äger Netscape och har var länge varit i tvist med Microsoft som dominierar marknaden med sin webbläsare Explorer och uppgörelsen gav AOL Time Warner en engångsinkomst på flera hundra miljoner dollar. Men annars pressas nämligen AOL Time Warners finanser av att det går dåligt för just internetverksamheten. Bara under andra kvartalet tappade företaget 846 000 internetkunder som alltså skaffade sig en annan operatör i stället. Sedan samma period förra året är det 1,2 miljoner som har ryckt ur kontakten och det gör att de stadiga inkomsterna från kunder som betalar räkningar regelbundet minskat med nästan en fjärdedel. Och det är sådant som inte går den förbi som ska investera surt förvärvade dollar. Och mycket riktigt så sjönk AOL Time Warners aktiekurs med sju procent på New York-börsen i går. Men det är alltså själva internetdelen som går dåligt. Bolaget som helhet utlovar ökad omsättning och ökad vinst för hela året och ser man på aktiekursen sedan den första januari så har den ökat med nästan 30 procent. Stefan Winiger, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".