Kambodja hoppas på lugnt parlamentsval

På söndag är det val i Kambodja. Det är tredje gången man håller fria parlamentsval. De tidigare valen 1993 och 1998 har båda plågats av politiskt våld mord, hotelser och andra odemokratiska inslag.
Hittills har den politiska stämningen varit lugnare den här gången. Om valen kan genomföras på ett fredligt sätt, kommer det att vara ännu ett steg mot en hållbar demokrati i ett av Asiens allra fattigaste länder. Valrörelsen lugnare än väntat Affärsmannen Heang sitter på ett stökigt morgonkafé och läser en av oppositionens tidningar. Han tycker att den pågående valrörelsen har varit mycket smidigare och lugnare än vad han väntat sig. Och han är nästan lite förvånad. Rädslan för våld är alltid närvarande Efter en våldsam politisk kupp 1997, och oroligheterna som följde efter parlamentsvalet 1998, kombinerat med en blodig historia med Röda Khmerernas folkmord på 70-talet och långdragna inbördeskrig, är rädslan för våld aldrig långt borta i Kambodja. Mer subtila påtryckningar Det har rapporterats om politiska mord och våld under den pågående valkampanjen. Men observatörer och människorättsorganisationer menar att det öppna våldet, den här gången, till stor del verkar ha ersatts av subtilare påtryckningar. Allt för att få bybor att rösta på ett visst parti. Tre dominerande partier Drygt 20 partier ställer upp i valet och slåss om 123 platser i parlamentet. Men det är tre partier det handlar om i praktiken. Premiärminister Hun Sens regerande CPP, det rojalistiska partiet Funcinpec, som CPP samarbetat med, och den före detta finansministern Sam Rainsys parti. CPP starka på landsbygden Man tror här att Huns Sens CPP kommer att få flest röster på söndag, men inte tillräckligt för egen majoritet. CPP har ett oerhört starkt stöd på landsbygden, som utgör den stor delen av väljarskaran, och ett enormt kontaktnät i byarna. Det har kommit rapporter om att många bycheferna, som stöder CPP, utövar starkt politiskt tryck på sin bybor. Den nationella valkommittén har bett dem försöka vara neutrala. Korrekt val viktigare än sakfrågor Men trots att partierna har sina frågor, CPP pratar om politisk stabilitet, rojalisterna om att höja de statsanställdas löner och Sam Rainsy pratar mest om hur man kommer åt korruptionen, så verkar det viktigaste för väljarna vara att valet går till på rätt sätt. Phnom Penhbon Sarunn säger att han vill se fria och rättvisa val. Det är inte så viktigt för honom vilket parti som vinner. Om bara de andra accepterar resultatet efteråt har Kambodja kommit en bit på vägen mot äkta demokrati, säger han.
Amanda Rydman, Phnom Pehn
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".